Årets klubbmästerskap

posted in: Okategoriserade | 0

Det var som vanligt ett förväntansfullt gäng som stod samlade tidigt på morgonuppställningen utanför campingen i Herrfallet. 2017 års klubbmästerskap skulle avgöras genom ett öppenklasspår i skogarna runt Arboga. Man kunde skönja en viss nervositet i deltagarna.  Att även det äldre gardet som varit med i väldigt många år, också blir nervösa känns faktiskt en aning lugnande för oss ynglingar. För det är ju just nerverna som kan ställa till det ordentligt i spåret, det har vi alla upplevt. Att den där hunden kan känna mattes eller husses tvekan och nervositet genom en 15 meter lång spårlina. Tankarna har ju snurrat hundra gånger i huvudet, är hunden rätt, går spåret verkligen där, viltstörning? Det är ingen lätt uppgift som vi håller på med, att träna fram spårhundar av extremt hög klass som skall följa artificiell spår i viltrika marker. Ok, om vi nu skulle välja att plocka fram hundar som endast skulle följa våra konstlade spår och strunta i att eftersöka skadat vilt så hade vardagen blivit betydligt enklare för oss. Men tack o lov är det inte så, vi använder våra hundar i praktiken, så det innebär att vi kommer fortsätta se gamla som unga, skruva på sig lite obekvämt inför proven.

Inför dagen beslutade domarkollegiet att vi skulle använda en poängskala upp till 175 poäng för att kunna särskilja ekipagen åt. Bara det är ett fantastiskt betyg för starfältet.

Domare för dagen var Jörgen Croona, Tony Sparf, Pekka Liljegren, Leif Berntsson, Fredrik Ustrup och Björn Bengtsson. Två aspiranter, Linus Nilsson och Peter Andersson.

Väl i skogen, efter någon stunds bilkörning på ett vägnät som snarare påminde om Norge  så bjöds det på väldigt fina förhållanden. Lite småkylig morgon, men solen värmde sakta upp skog och mark. Lite lätt vind och uppehåll. Fantastisk tid på året att vistas i skog och mark.

Vi fick se många fina spårarbeten i skogen denna dag. Det var helt rätt beslut att använda oss av 175- poängskala i denna tävling. De fyra första hundarna fick från 164 poäng upp till 174 poäng. Domarkollegiet hade ändå enats om att de skulle vara riktigt tuffa och hårda i bedömningen upp på det högre spannet. Allt för att kunna särskilja ekipagen.

Det delades ut 11 förstapris, ett andrapris samt ett tredjepris denna dag. Vinnare av 2017 års klubbmästerskap blev Helena Widell med HS Nordjydens Tversted, 174 poäng. Fantastiskt spårarbetet från hund och i helhet ett mycket stabilt och bra ekipage.

Andraplatsen tog Johan Hansson med HS Telichós Zam, 170 poäng. Tredjeplatsen gick till Sandra Eriksson med BGS Skorgebo’s Edda, 168 poäng. Fjärdeplatsen gick till Anders Pedersen med HS Baronidas Emilia, 164 poäng.

Peter Andersson

 

Vinnande ekipage 2017